a

Husk direktørkontrakten – især hvis du er eneejer

Som selskabsejer er du vant til at der er mange krav forbundet med det at drive virksomhed. Men vidste du også, at det er lovpligtigt at have en direktørkontrakt, hvis du er eneejer i selskabet? Det kan du blive meget klogere på i denne artikel, hvor der også vil blive givet nogle forslag til, hvad en direktørkontrakt bør indeholde.

Lovpligtig direktørkontrakt for ejerledere

I aktie- og anpartsselskaber vil der ofte være sammenfald mellem selskabets ejer og ledelsen i selskabet. Sådanne selskaber kalder man ofte for ”ejerledede selskaber”, fordi ejeren – udover at være ejer – også har en aktiv rolle i forbindelse med den daglige ledelse af selskabet. Ejerledelse er da også den dominerende ledelsesstruktur i Danmark. Faktisk skønnes det, at hele 7 ud af 10 danske selskaber er ejerledede.

Uanset om der er tale om et aktieselskab eller et anpartsselskab, skal selskabet ansætte en direktion. I aktieselskaber vil det være op til bestyrelsen at ansætte direktionen, mens det i anpartsselskaber vil være generalforsamlingens opgave at foretage ansættelsen.

I de tilfælde, hvor selskabets ejer er identisk med den valgte direktør, er det ifølge selskabsloven et krav, at der er en direktørkontrakt. Det skyldes, at det er et lovkrav, at alle aftaler mellem en eneejer og et selskab skal kunne dokumenteres.

Selv hvis du ikke er eneejer i selskabet, så anbefales det alligevel, at der er udarbejdet en direktørkontrakt mellem selskabet og den valgte direktør. Dels fordi en direktørkontrakt skaber nogle klare rammer for både selskabet og direktøren både under og efter ansættelsen, men også fordi, at der kan blive behov for at dokumentere ansættelsesvilkårene engang i fremtiden. Det kan for eksempel være i anledning af en tvist eller selskabets konkurs, men det kan også være, at direktørkontrakten skal bruges som dokumentation for udbetalinger fra selskabet over for skattemyndighederne.

Direktør kontrakt Advokatfirmaet Wolff

Hvad er en direktørkontrakt?

En direktørkontrakt er kontrakten mellem et selskab og selskabets direktør, som fastlægger rammerne for samarbejdet og ofte også tiden efter samarbejdets ophør.

Da direktørens primære opgave er at varetage driften og ledelsen af selskabet, vil direktørkontrakten i de fleste tilfælde indeholde en beskrivelse af selskabets forventninger til direktøren. For eksempel vil det være normalt, at direktørkontrakten indeholder en række pligter for direktøren i relation til generalforsamlingen og/eller selskabets bestyrelse.

Direktøren er ikke omfattet af de love, der har til formål at beskytte medarbejdere, og derfor vil direktørkontrakten typisk også indeholde en regulering af de rettigheder, som direktøren og selskabet måtte være blevet enige om.

Hvad skal en direktørkontrakt indeholde?

Der er i høj grad aftalefrihed mellem selskabet og direktøren, når direktørkontrakten skal udarbejdes. I modsætning til hvad der er gældende for almindelige medarbejdere, er der nemlig ikke nogen særlige lovkrav til, hvad en direktørkontrakt skal indeholde. Direktørkontrakten vil typisk være et produkt af de forhandlinger, som selskabet og direktøren har haft, og derfor vil kontrakten også ofte være længere end almindelige ansættelseskontrakter.
Der er imidlertid en række forhold, der normalt vil være reguleret i en direktørkontrakt:

• Ikrafttræden og arbejdssted
• Ansvarsområder og kompetencer
• Løn, bonus og lønforhandling
• Pension
• Arbejdsomfang og anden beskæftigelse
• Ferie og fridage
• Kompetenceudvikling og efteruddannelse
• Graviditet, barsel og adoption
• Sygdom og barns sygdom
• Personalegoder
• Firmabil
• Rejser og repræsentation
• Opfindelser
• Ophør og opsigelse
• Tavshedspligt
• Konkurrence- og kundeklausul
• Misligholdelse og håndtering af tvister

Få hjælp til at udarbejde direktørkontrakten

Uanset om du ejerleder eller selv har ansat en direktør, er det vigtigt, at der i direktørkontrakten er taget højde for de forhold, der har eller kan få betydning for driften af selskabet. Derfor kan det ofte være en god investering at få hjælp af en advokat til at udarbejde direktørkontrakten.
Er du i tvivl om, hvorvidt du har brug for en direktørkontrakt, eller har du brug for hjælp til at udarbejde en direktørkontrakt, er du velkommen til at kontakte os for nærmere rådgivning.

Nyeste artikler

Familielån

Hjælp dine nærmeste med et familielånEt familielån kan være et nyttigt redskab, hvis man som forælder har lidt ekstra luft i økonomien og ønsker at støtte sit barn økonomisk. Uanset hvad anledningen til lånet er, er det vigtigt, at lånet dokumenteres gennem et...

Gør din bolighandel til en god oplevelse med et advokatforbehold

Gør dit boligkøb til en god oplevelse med et advokatforbeholdNår du køber en bolig, er det afgørende at have en uafhængig advokat ved din side til at sikre dine interesser. Mens ejendomsmægleren repræsenterer sælgeren, fokuserer en boligadvokat udelukkende på dine...

Gode grunde til at oprette et testamente

Gode grunde til at oprette et testamenteSelvom tanken kan være ubehagelig, er det klogt at forberede sig på, hvad der skal ske den dag, man ikke længere er her. Med et testamente kan du nemlig sikre, at dine nærmeste får ro og klarhed i en ellers vanskelig tid. Her...

Kategorier

Tilbage til siden ydelser →