a

Skatteforbehold

Når man overdrager aktiver mellem familiemedlemmer eller selskaber med samme ejerkreds, skal overdragelsessummen som udgangspunkt svare til markedsværdien. Hvis overdragelsessummen ikke svarer til markedsværdien, kan man risikere at få en regning fra skattemyndighederne. I denne artikel kan du blive klogere på, hvorfor et skatteforbehold kan være et nyttigt redskab, når der overdrages aktiver mellem interesseforbundne parter.

Hvad er interesseforbundne parter?

Personer, som kender hinanden, kalder man i skattemæssig henseende ofte for interesseforbundne parter. Det samme gælder selskaber, som er en del af den samme koncern, eller hvor der er en relation mellem ejerne eller ledelsesmedlemmerne, som ikke kun er forretningsmæssig.

Det er svært at komme med en nærmere beskrivelse af, hvornår man kan betragtes som interesseforbundne. Det afgørende vil typisk være, at relationen indebærer en risiko for, at parterne ikke har de samme modstridende interesser i forhold til størrelsen på købesummen eller andre vilkår, som det ville være tilfældet med handler mellem personer, der slet ikke kender hinanden.

Følgende relationer vil dog typisk kunne betragtes som et interessefællesskab:

 

  • Familiemedlemmer
  • Hovedaktionærer og deres selskaber
  • Selskaber i samme koncern
  • Selskaber med samme ejerkreds
  • Selskaber med samme ledelse
Direktør kontrakt Advokatfirmaet Wolff

Krav om markedsværdi

Når der handles på det frie marked mellem parter, der ikke kender hinanden, vil der normalt ikke være noget skattemæssigt at anfægte i forhold til de vilkår, som parterne er blevet enige om. Sælgeren vil nemlig typisk have en interesse i at få den højst mulige pris for den genstand, der handles, mens køberen gerne vil opnå så lav en pris som muligt. Den pris og de vilkår, som parterne er blevet enige om, vil herefter være udtryk for markedsværdien.

Finder handlen derimod sted mellem interesseforbundne parter, vil der ofte ikke være de samme modstridende interesser i forhold til købesummens størrelse. Er der for eksempel tale om en handel mellem to selskaber med samme ejerkreds, vil der typisk være en gensidig interesse i at købesummen skal være lav.

Skattemæssigt er det derfor et krav, at aktiver, der handles mellem interesseforbundne parter, skal værdiansættes til deres markedsværdi. Da det ofte ikke er nemt at finde frem til markedsværdien af et aktiv, som ikke er handlet på et frit marked, har skattemyndighederne udstedt nogle vejledende hjælperegler, som kan anvendes.

Hvis skattemyndighederne ikke mener, at der er handlet til markedsværdien, er der risiko for, at der foretages en skattemæssig korrektion af den værdiansættelse, som parterne har lagt til grund. Det kan efter omstændighederne udløse en skatteregning til køberen, der har fået genstanden for billigt, ligesom sælgeren risikerer at blive beskattet af en fiktiv avance for selvsamme aktiv.

    Et skatteforbehold kan være nyttigt

    Hvis man er i tvivl om hvorvidt værdiansættelsen af en genstand svarer til markedsværdien, kan man anmode Skatterådet om et bindende svar mod betaling af et gebyr. Da sagsbehandlingstiden imidlertid kan være lang, kan det i nogen tilfælde bedre betale sig, at aftalen indgås med et skatteforbehold.

    Et skatteforbehold er en aftale mellem parterne om, at overdragelsen skal være betinget af, at den får de skattemæssige virkninger, som parterne havde regnet med. Hvis skattemyndighederne tillægger overdragelsen en anden skattemæssig virkning, så indebærer skatteforbeholdet, at aftalen bortfalder eller får et andet indhold. Et andet indhold kunne for eksempel være, at købesummen forhøjes til det, som skattemyndighederne mener er den rette, og at køber betaler forhøjelsen ved kontant betaling eller ved udstedelse af et gældsbrev.

    For at skatteforbeholdet anerkendes af skattemyndighederne skal det opfylde en række betingelser:

     

    • For det første skal skatteforbeholdet være klart, skriftligt og oplyst over for skattemyndighederne senest samtidig med, at skattemyndighederne oplyses om overdragelsen. Det betyder blandt andet, at et skatteforbehold ikke kan indgås mundtligt.
    • For det andet skal skatteforbeholdet være aftalt senest samtidig med aftalen om selve overdragelsen. Det betyder, at det ikke er muligt for parterne først at aftale skatteforbeholdet i tilfælde af en skattesag.
    • For det tredje skal de skattemæssige virkninger af skatteforbeholdet være klare og overskuelige. Det indebærer blandt andet, at skatteforbeholdet skal være udarbejdet konkret til den pågældende overdragelse, og at der i aftalen skal være taget højde for alle forhold, der kan have betydning for skatteansættelsen.
    • For det fjerde skal skatteforbeholdet være gjort gældende inden for den frist, som skattemyndighederne meddeler. I tilfælde af en skattesag vil det for eksempel være inden klagefristens udløb.

    Hvornår er et skatteforbehold relevant?

    Der er ingen regler for, hvem der skal stå for udarbejdelsen af en refusionsopgørelse, men det vil typisk være aftalt i købsaftalen, hvem der skal udarbejde den og hvornår den senest skal være færdig.

    Hvis købsaftalen indeholder bestemmelse om, at refusionsopgørelsen udarbejdes af sælger, vil det typisk være sælgers ejendomsmægler, der står for udarbejdelsen, ligesom det ofte vil være købers advokat, der står for udarbejdelsen, hvis købsaftalen indeholder et vilkår om, at køber skal sørge for en refusionsopgørelse.

    Der er imidlertid ikke noget til hinder for, at sælger eller køber selv står for at udarbejde refusionsopgørelsen, når blot denne udarbejdes ud fra de beregningsmodeller, der er omtalt ovenfor, og refusionsopgørelsen er klar til den aftalte tid. Kutymen er her, at refusionsopgørelsen skal være klar mellem 7-30 dage efter overtagelsesdagen, hvor der som regel er overblik over udgifterne.

    Hvad hvis ejendommen overtages før overtagelsesdagen?

    Et skatteforbehold er først og fremmest relevant, når aftalen indgås mellem interesseforbundne parter, og det ikke umiddelbart er muligt at fastsætte markedsværdien af den genstand, som aftalen handler om. Et skatteforbehold kan imidlertid også være relevant i en række andre situationer, hvor der kan være tvivl om den skattemæssige virkning af vilkårene.

    For eksempel kan det være relevant at indarbejde et skatteforbehold i en låneaftale, hvor der er tvivl om hvorvidt rentesatsen og tilbagebetalingsvilkårene er markedsmæssige. Tilsvarende kan det være relevant at inddrage et skatteforbehold i et gavebrev mellem familiemedlemmer, hvor gaven ikke blot er kontanter.

    Få hjælp til at udarbejde skatteforbeholdet

    Det er ikke uden betydning hvordan et skatteforbehold formuleres. Det kan nemlig have store konsekvenser for parterne, hvis skatteforbeholdet ikke tager højde for alle forhold i parternes aftale, som kan have en skattemæssig betydning.

    Vi har stor erfaring med at udarbejde og rådgive om skatteforbehold. Hvis du har brug for hjælp til at udarbejde et dækkende skatteforbehold eller har brug for rådgivning om et eksisterende skatteforbehold, er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

    Nyeste artikler

    Familielån

    Hjælp dine nærmeste med et familielånEt familielån kan være et nyttigt redskab, hvis man som forælder har lidt ekstra luft i økonomien og ønsker at støtte sit barn økonomisk. Uanset hvad anledningen til lånet er, er det vigtigt, at lånet dokumenteres gennem et...

    Gør din bolighandel til en god oplevelse med et advokatforbehold

    Gør dit boligkøb til en god oplevelse med et advokatforbeholdNår du køber en bolig, er det afgørende at have en uafhængig advokat ved din side til at sikre dine interesser. Mens ejendomsmægleren repræsenterer sælgeren, fokuserer en boligadvokat udelukkende på dine...

    Gode grunde til at oprette et testamente

    Gode grunde til at oprette et testamenteSelvom tanken kan være ubehagelig, er det klogt at forberede sig på, hvad der skal ske den dag, man ikke længere er her. Med et testamente kan du nemlig sikre, at dine nærmeste får ro og klarhed i en ellers vanskelig tid. Her...

    Kategorier

    Tilbage til siden ydelser →